9.4.09

να τον διηγηθεί κανείς

"Ο κόσμος υπάρχει για να τον διηγηθεί κανείς"(Κλ. Μάγκρις)

Να ζήσεις ανάμεσα στα βιβλία του κόσμου, για να καταλάβεις τον κόσμο, να βουτήξεις στο ποτάμι, να μην είσαι μόνος, χωρίς μίτο.

Να ζήσεις με τις λέξεις που σου επιτρέπουν να σκεφτείς ότι υπάρχεις, ότι υπάρχουν αρμονία και τάξη, χάος, αταξία και λήθη. Γιατί; Η ψυχή η άβυθος.

Ένα πρωί, την ώρα που τίποτε δεν προμηνύεται να αλλάξει από τον τρόπο με τον οποίο τα συνήθισες. Μία μέρα όπου τίποτε δεν προμηνύει ότι θα φτιάχνεις τα δικά σου έργα, τις δικές σου σκέψεις, τα εγγόνια.

Τίποτε δεν προμηνύει τον κόσμο που θα γεννηθεί εξαιτίας σου. Η ψυχή η άβυθος.


***
"the world exists for one to tell its story" (Cl. Magris)

Nothing foretells the world that is to be born out of you.
[To tell its story, is to let it be born]

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!
Πολύ ωραίο ποίημα! Έχω όμως μια προσθήκη: Να τη διηγηθείς, όχι όμως πάνω σε χαρτί απαραιτήτως, μα τη διηγηθείς σε σημαντικούς άλλους και από στόμα σε στόμα να αλλάζει αδιάκοπα!
Φιλάκια

Finn είπε...

Αυτό ακριβώς ήθελα να πω! Να διηγηθείς τον κόσμο που είναι το έργο της ζωής σου, αυτή είναι η διήγηση, η ίδια η δημιουργία του!

Το χαρτί, η εικόνα, το σπίτι, το τραγούδι και τα άλλα είναι, μου φαίνεται, υλικά αποτύπωσης.

Ανώνυμος είπε...

Αχ, πολύ μου άρεσε αυτό!
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο όλο διηγήσεις και λιακάδες!
Σ' αγαπώ πολύ!
Ανώνυμη Ε_η, χα!

Ανώνυμος είπε...

Άκου και αυτό:
"Δεν είναι η απώλεια της γλώσσας που οδηγεί σε απώλεια της ταυτότητας, αλλά αντίθετα η άρνηση ή απώλεια της ταυτότητας είναι εκείνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της γλώσσας" Φραγκουδάκη
Όπου γλώσσα βάλε όλα τα υλικά αποτύπωσής σου!
Φιλιά

Finn είπε...

Ε,
σε ευχαριστώ!

εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τα δύο (η απώλεια της ταυτότητας, η απώλεια της γλώσσας) πάνε μαζί. Και αν δεν πήγαιναν μαζί, δεν θα ανήσυχούσαμε τόσο, γιατί η διατήρηση της ταυτότητας (παρά την αλλοίωση του γλωσσικού εργαλείου) θα οδηγούσε σε νέες γλώσσες αποδοτικές - και η διατήρηση της γλώσσας (σε καιρό ψαξίματος για νέα ταυτότητα) θα βοηθούσε στη σύλληψη των νέων κατευθύνσεων και την ανίχνευση νέων τάσεων και μορφωμάτων!